Gerecht van Gerrit-Jan Spijkerman

Bierbrood sandwich uit de Dutch oven met bavette cave man style en dragon mayonaise.
Ingrediënten:
600 gr volkoren meel van molen de Weerd.
150 gr Witte bloem van molen de Weerd.
80 gr havermout vlokken.
2,5 tl bak soda
1 tl gemalen zee zout.
2,5 gr bruine basterd suiker.
40 gr room boter.
470 ml volle melk.
200 ml stroop.
1 flesje Hertog Jan grand pestige.
Bereidingswijze:
Meng het volkorenmeel, bloem, havermout vlokken, bak soda, zout, basterd suiker, goed met elkaar.
Kneed de boter door tot het korrelig deeg is.
Doe de stroop erdoor.
Meng dan beetje voor beetje de melk erdoor.
Op het laatst doe je het bier er ook beetje bij beetje door het deeg.
De Dutch oven voorverwarmen met 3 hele brikketten onder de pan.
Doe het deeg in de pan met het deksel er op. Leg drie brikketten onder de pan en het deksel leg je voor ¾ vol met hete brikketten. Na ongeveer 1 uur is het brood mooi egaal gaar en kan je voordat je het brood stort op een snijplank even kort laten afkoelen.
Bavette even met alleen peper en zout bestrooien en kort om en om grillen op cave man style tot medium. Dan 5 minuten laten rusten op een tocht vrije plek van rond de 30 graden.
Voor de dragon mayonaise kan je natuurlijk langs gaan bij de supermarkt kant-en-klaar kopen maar veel lekkerder is het om deze zelf te maken.
Ingrediënten
1 st ei dooier
Sap van een halve citroen
Kwart thee lepel fijne mosterd
Zonnebloem olie
Verse dragon
Peper en zout.
Zet alles van te voren klaar dat alles op kamer temperatuur kan komen.
Roer de dooier los en doe het citroensap en de mosterd erbij en klop het goed door.
Giet nu al roerend in een dun straaltje of druppels de olie erbij, blijf olie toevoegen tot dat je een mooie dikke mayonaise hebt. Het kan zijn dat er te veel olie bij hebt gedaan en dat de massa verzadigd is van olie dit kan je dan oplossen door nog een eidooier toe te voegen.
Snij de dragon goed fijn en meng het goed door de mayonaise , breng het op smaak met vers gemalen zee zout en peper. Laat minimaal een uurtje de mayo intrekken zodat de dragon smaak goed binnen komt.
Snij het brood in dikke plakken, smeer het in met mayonaise en leg de grilde bavetten getrancheerd netjes op het brood, herhaal dit 2 keer en doe een prikker door het geheel zodat het niet omvalt. Eet smakelijk.